Cancionero de Upsala är en unik spansk 1500-talsmusiksamling som historien tagit till Sverige. Den är upptakten till en konsert med stämningsfull renässansmusik som symboliskt markerar överlämnandet till blivande ordförandelandet Spanien. Konserten äger rum måndagen den 14 december kl 18.00 i Grünewaldsalen, Konserthuset, Stockholm. 

Hertigen av Kalabrien, Fernando de Aragón, var en musik- och teaterälskare av stora mått. Han höll sig med ett stort kapell vid det valencianska hovet vilket lockade flera av dåtidens berömda tonsättare att skriva musik åt honom och hans sprakande fester. Efter hertigens död 1550 publicerades 54 musikstycken i en samling som på okänd väg tagit sig till Sverige. Det enda bevarade exemplaret finns idag på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. 

Ensemble Villancico, specialiserad på latinamerikansk barockmusik och tidig musik med nordisk anknytning har grundats av Peter Pontvik som lett ensemblen sedan 1995. Villancico har genom åren gett hundratals konserter i mer än 25 länder, på festivaler samt i TV- och radiosammanhang. Ensemblens livfulla och rytmiska tolkningar har fått genklang världen över.

Konserten arrangeras av Spanska Ambassaden i samarbete med Konserthuset, se2009.eu och EUtrio.es

Biljetter: www.konserthuset.se eller 08-50 66 77 88