Den svenska musikgruppen Ensemble Villancico fortsätter sin resa i Sydamerikas tidiga musikhistoria. Nu ger tyska skivbolaget CPO ut gruppens insepelning av barockmusik från Ecuador.

Ensemblen ger ett smakprov av stycken från den nya skivan vid ett framträdande i Storkyrkosalen, Gamla Stan i Stockholm, nu på torsdag den 2 juni kl 11.30-11.50, i anslutning till Stockholm Early Music Festival och firandet av Tidiga Musikens dag.

Ensemble Villancico har nått världsrykte med sina tolkningar av musik från sydamerikanskt 16- och 1700-tal. Ensemblen leds av tonsättaren Peter Pontvik, som är uppvuxen i Uruguay, utbildad i Tyskland och sedan många år verksam i Sverige, bland annat som konstnärlig chef för Stockholm Early Music Festival.

Nu har Ensemblen gått in i studion för att på nytt dokumentera en världsunik repertoar. Det är musik från 16- och 1700-tal som Peter Pontvik själv sökt upp på plats i Ecuador, som nu ges ut på en CD från tyska CPO. Skivbolaget tillhör JPC, Europas största återförsäljare av klassisk musik.

Ecuador har varit en okänd del av Latinamerikas skatt av tidig musik, trots att Quito var ett viktigt kulturellt centrum under 15- och 1600-talen. Den samling som utgör huvuddelen av skivan har legat oupptäckt i mer än trehundra år i ett kloster i staden Ibarra.

- Tack vare två lokala musikforskare kom jag för fem år sedan i kontakt med denna unika samling, där en del av musiken är daterad till 1680-tal. Enligt arkivets chef bygger manuskripten på texter som nunnor från stadens konceptionistiska kloster skrivit som sedan tonsatts av kyrkomusiker från Quito, till kyrkliga högtider, berättar Peter Pontvik.

Tonsättarna är till stor del inte namngivna i denna samling, men några kända namn förekommer som man vet var verksamma i Quito. De var ofta kreoler, dvs av blandad spansk-indiansk härkomst. Ett stycke som på inspelningen framförs som ett sopransolo, har gett namn åt skivan, Una tonadilla nueva ("En ny liten sång")

- Skivan består av några pärlor ur denna repertoar. Det är spännande att med svenska musiker väcka nytt liv i en historisk musikkultur från en annan del av världen, säger Peter Pontvik.

När europeiska musiker mötte Amerikas indianer och de ditforslade slavarna från Afrika uppstod ny musik. Denna tidiga form av världsmusik - med unika kombinationer av rytmer, melodier och former - har länge legat bortglömd i arkiven, men på sistone har intresset vuxit runtom i världen.

Kombinationen av nyupptäckt tidig sydamerikansk musik och en ensemble med musiker och sångare skolade i svensk koraltradiition är exotisk även i sydamerikansk kontext och Ensemble Villancico har därför bjudits in till festivaler med fokus på latinamerikansk barock vid flera tillfällen. Samtidigt har gruppen kunnat kapitalisera på ett större intresse för tidig världsmusik på den europeiska musikscenen.